· 

Schoolfotografie moet een feestje zijn!

Heb jij goede herinneringen aan de schoolfotograaf? Van vroeger of misschien heb je nu zelf kinderen en denk je iedere keer als de schoolfoto's weer binnen zijn ja...ach is dit het...?

 

Schoolfotografie is een tijdrovende klus maar moet voor ieder kind wel een feestje zijn!

 

Op de eerste plaats moet je veel foto's maken in een korte periode en je hebt veelal te maken met kinderen. Hier en daar zit er natuurlijk ook een leerkracht bij maar voornamelijk zijn het kids in de leeftijdscategorie van 2-13 jaar. 

Daarbij wil ik op de tweede plaats zorgen dat ieder kind er fantastisch op staat.

Snotterbellen, tandpasta of een melksnor, scheve kragen, open broekritsen, een pluk haar die uit te toon valt...ieder kind wordt gecheckt en "door de wasstraat" gehaald. ;-) Lang leve de hulpouders die er bij zijn om ons te helpen!

En tot slot... ik kan natuurlijk 2x klikken en door naar de volgende maar he, ieder kind is anders. Bij het ene kind ben je inderdaad zo klaar. Die gaat zitten, lacht en hoppa gelukt. Maar geloof mij, dat is zeker niet zo bij ieder kind het geval. Er wordt gewerkt met flitslampen, je staat letterlijk even "in the picture" en het is nou eenmaal zo dat kinderen nogal verschillen. Daar moet je soms de tijd voor nemen. Dus soms moet je van 1 kind wel 20 foto's maken.

 

Ik probeer eigenlijk  altijd om een serie van 3-6 foto's aan te leveren, want kinderen doen soms grappige of onverwachte dingen. Ik krijg een spontane duim, een peace teken of een hartje, een pose met uitstekende tong...you name it! Soms zou het leuk zijn dat ouders een "behind-the-scenes-verhaaltje" krijgen met uitleg over de totstandkoming van sommige foto's of hoe een kind het deed tijdens zijn/haar moment van fame! Helaas...die optie is er niet en dat gezegd hebbende, dan zou er nog meer werk bij komen. ;-) 

Maar goed, vandaar dus dat er meerdere foto's in een galerij terug te vinden zijn!

 

Laten we het er maar op houden dat dit echt leuke momenten zijn voor ons, die onze job zo divers en tof maken.

 

Dat was het deel van de portretfoto's! Dan zijn we er nog niet natuurlijk want de groepsfoto mag uiteraard niet ontbreken.

 

Grote scholen doe ik samen met mijn collega fotograaf Cynthia. Er kan gekozen worden voor een kubus foto, we komen dan op school met onze kubus en iedereen mag daar in zitten, dit mag alleen of in een groepje. Al deze foto's worden dan per klas samengevoegd tot 1 groepsfoto. Er kan ook gekozen worden een een "klassieke" groepsfoto, op het schoolplein of in de gymzaal bijvoorbeeld. Maar heel eerlijk, de kubus is wel enorm populair en echt een feestje voor de kids om daar in te gaan met zijn/haar favoriete klasgenootje bijvoorbeeld of hoe leuk is het dat je daar in mag zitten met je juf of meester!

 

Dus...dat schoolfotografie een tijdrovende klus is...is een feit!

 

Want na het fotograferen is het natuurlijk nog niet klaar.

 

Eigenlijk begint het meeste werk dan pas echt. De foto's moeten ingeladen worden, daarna volgt er een eerste selectie en daarna gaan de foto's die goedgekeurd zijn door mijn edit programma. Foto voor foto wordt bekeken, opnieuw beoordeeld, gecontroleerd op oneffenheden, wondjes retoucheer ik en ieder portret moet bij elkaar passen. De kubusfoto's moeten geknipt en geplakt worden en uiteindelijk wanneer alles klaar is moeten ze in het bestelsysteem komen. 

 

Tijdens de schoolfotografie dagen heb ik ook altijd mijn I-pad mee. Met een QR code waar ik eerst een foto van maak wanneer ik de dag start, kan ik daarna alle foto's synchroniseren, via dit speciaal programma vink ik ieder kind aan die aan de beurt is. Uiteindelijk komen de juiste foto's in het mapje van het desbetreffende kind. Mega handig natuurlijk. Ook kan ik middels dit speciale programma, Oypo heet het, inlogkaartjes bestellen en bestellingen worden ook door dit bedrijf afgewerkt en verstuurd. Kijk en dat scheelt natuurlijk veel heel veel werk. Zelfs de administratie wordt door hen  geregeld.

 

Ik hou mij, samen met Cynthia, bezig met hetgeen waar wij goed in zijn en dat is om van de schoolfoto's iets gezelligs te maken met als uiteindelijk doel, toffe foto's afleveren! 

 

Want hoe leuk is het als je kind later de foto's terug kijkt en denkt, ach ja...dat was echt leuk...met die schoolfotografen. ;-)

Reactie schrijven

Commentaren: 0